Analyse: waarom is vinyl zo populair onder jongeren?

In 2020 haalde de muziekindustrie voor het eerst sinds tijden meer omzet uit de verkoop van vinyl dan uit de verkoop van cd’s, zo blijkt uit cijfers van NVPI. Het zijn met name jongeren die meer vinyl zijn gaan kopen. Wat zorgt ervoor dat jongeren anno 2022 massaal naar de platenzaak gaan?

Door: Gino Haverkamp

“Ik denk dat de verdeling tussen jong en oud fifty-fifty is”, zegt Wim van Stiphout, eigenaar van De Platenzaak in Eindhoven. “En dat is iets van de laatste tijd, want ik zie veel jong volk de winkel binnenkomen.”

Rumours (uit 1977) van Fleetwood Mac is verreweg de populairste plaat in alle winkels, zowel onder de oudere als de jongere doelgroep. Waarom juist Rumours van Fleetwood Mac erg populair is onder jongeren, is lastig te zeggen. Is het de iconische cover met Mick Fleetwood en Stevie Nicks? Is het het achterliggende verhaal van de relatieproblemen binnen de band dat tot de verbeelding spreekt? Volgens Van Stiphout is Rumours simpelweg een ijzersterk album. “Het moeilijke van een album is om daar tien of twaalf goede nummers op te zetten. Meestal staan er twee goede nummers op. Leuk, maar als je een heel album draait… Rumours is een album dat bijna iedereen wel leuk vindt en waar je alle nummers van kent.”

Herkenbaarheid speelt volgens de winkel­eigenaren dan ook een grote rol. Dat gebeurt op verschillende manieren. Van Stiphout verwijst naar het gebruik van bepaalde muziek in films, series en games. “Mijn zoon van 23 vroeg laatst naar de Pet Shop Boys. Hoe ken je dat? Dat heeft hij van een één of andere game [Grand Theft Auto V, red.]. Ik vind dat dan grappig.”

Lees hier het volledige artikel muziek achtergrond van Entertainment Business, Lees meer…

 

 

Geen onderdeel van een categorie